Prehľad najlepších predajní s látkami v Bratislave


Keď som prišla do Bratislavy a chcela zasadnúť k šijaciemu stroju nemala som absolútne znalosti o tom, kde je najbližšia galantéria a obchod s metrovým textilom, ktorý by slúžil pre zakúpenie materiálu. Ovládala ma skepsa, že sa tu azda nič nenachádza, no zanedlho som bola vyvedená z omylu. Neobjavila som obchodíky sama, to by som veľmi klamala, pomohli mi šikovné žienky zorientované v problematike a bývajúce v Bratislave, ktorým na chlieb zarába práve šitie. Väčšinu obchodv mi odporučila moja kamarátka, dizajnérka Lucia, ktorá mi veľmi pomohla a poradila. Vždy keď som sa jej opýtala, kde dostanem konkrétny materiál, bez váhania mi odporučila obchod alebo tam so mnou rovno zašla. Bez nej by som asi dlho šila zo skepsy (nie druh materiálu, iba nálada, stav mysle - pokus o metaforu, haha) :) 
Aby ste sa vyhli dlhému pátraniu, prinášam tento užitočný manuál. 

KOLORIA

Koloria je obchod na Dunajskej ulici, ktorá na prvý pohľad nevyzerá ako obchod s látkami, no keď prejdete prvých pár metrov s umeleckými potrebami, malovátkami, umelými kvetmi, bižutériou a halloweenskymi maškarnými kostýmami ocitnete sa v galantérii s celkom pestrým výberom látok na tak malom priestore. V Kolorii zoženiete tyl, organzu od výmyslu sveta, látky na rôzne kostýmy, svadobné krajky, ale aj veľa druhov dekoračnej bavlny, polyester v mnohých farbách, šifóny, taktiež hodváb, kožu aj koženku. Ceny sa snažia mať popísané na štítkoch spolu so složením aj keď sa občas stane, že nejaký chýba alebo nie je sem-tam jasné, čo je označenie metráže, percentuálne zastúpenie toho ktorého čiastkového materiálu, či zostatok látky v metroch, Ostražití buďte aj pri cene ako takej. Aj keď máte predstavu o tom, že tyl stojí väčšinou tak do 10 ečiek, nájdee tu aj taký, za ktorého meter zapltíte 16 eur a nie je ničím výnimočný. 
Osobne odporúčam rôzne druh zipsov, gombíkov, korálok, komponentov, ale aj kalitné mulinky na vyšívanie či hodvábne tkaniny a organzu. 
TIP odo mňa: Keďže sortiment je naozaj pestrý, verím, že pre pracovníkov to musí byť náročná práca, poznať kódy, všetko rýchle zapisovať v ich zavedenom systéme a nakoniec aj pomáhať zákazníkom sa orientovať medzi produktami. Najradšej chodím do Kolorie ráno, pretože je tam málo ľudí a tak si s inými zákazníkmi nezadziame v malých uličkách. Personál je vtedy ešte čerstvý, keď som prišla neskôr, bolo tam veľa ľudí a oni už tiež nemali toľko chuti byť pozitívni ako ráno. 

BORITEX

Tento obchod mi tiež ukázala Lucka ešte v časoch, keď sídlil v Petržalke. Našťastie teraz je presťahovaný v centre v blízkosti zastávky Zochova, konkrétne na Kozej ulici smerom k Palisádam. Boritex sa skladá z dvoch miestností, v jednej nájdete látky pre dizajnérske účely, respektíve na šitie oblečenia a v druhej je obrovský výber dekoračných materiálov na závesy, záclony, vankúše a pod. Nie je žiadnym tajomstvom, že v sortimente krajok, hodvábu a najrôznejších kostýmových látok z kvalitných materiálov ako sú vlna, si pravidelne vyberajú aj slovenskí dizajnéri. Nájdete tam šatovky od Dolce and Gabbana a Gucciho, popelín od Valentina či Armaniho a mnoho naozaj krásnych čipiek na svadobné alebo plesové šaty. V Boritexe kúpite aj kašmír na kabát či koženky na svoje bundy. Vzhľadom na to, že sa v tomto obchode nachádza kvalita, adekvátne si priplatíte, ale stojí to za to, lebo z látok z Boritexu sa mi vždy ohromne šilo. Aby vás to neodradilo, nájdete tam aj mnoho kompromisov, ako napríklad materiál na košele s podielom hodvábu a viskózy za 16 eur/m, čo sa naozaj oplatí. 
TIP odo mňa: Nikdy nevynechajte dôkladnú prehliadku štendra pri dverách so zbytkami za výhodné ceny. Dajú sa tam nájsť naozastné skvosty. 

ANJEL

Anjel, ktorý má predajnu vo viacerých mestách na Slovensku sa v Bratislave nachádza na Mickiewicsovej ulici (ako je Medická záhrada). Ja túto predajňu volám "látky pre každého", lebo tam si naozaj môže vybrať každý pre skvelú cenovú dostupnosť. Každopádne treba byť následne opatrný pri kvalite materiálu. V Anjelovi nakupujem pomerne často a materiál ma zradil asi iba jeden raz, čo sú veľmi dobré vyhliadky. 
Nájdete tu fantastickú univerzálnu viskózu, jednofarbené bavlny, či už tenké alebo hrubé, kostýmovky s kompromisom (vlna plus polyester), bavlnené satény, polyesterové satény, tyly, zaujímavé krajky, široký výber úpletov ale aj koženky a softshell na bundy. Na svoje si prídu tvorcovia, ktorí šijú z dekoračných bavlnených textílií, lebo tým patrí celá stena, a tak môžu kúiť látku na tašky, batôžky, pyžamá, vankúše a povlečenie. 
V Anjelovi kúpite aj jednofarebný hodvábny satén, slávnostnejší bavlnený žakár, riflovinu či keper. 
Páči sa mi, že látky sú vždy precízne označené  štítkom s viditeľnou cenou a na druhej strane je vždy presné zloženie. Kedysi som sa tam len tak poflakovala a na základe týchto štítkov spoznávala materiály. Nikomu to nevadilo, lebo predajňa je rozsiahla a vždy sa tam pohybuje veľa zákazníkov. 
TIP odo mňa: Ak máte platobnú kartu s nápisom Sphere, môžete si uplatniť zľavu 7 percent z celkovej ceny nákupu. Možno sa to takto nezdá až tak výhodné, ale spočítajte si to tak po päťdesiatich nákupoch :D 

DANATA 

To najlepšie nakoniec. Nikdy by som nečakala, že blízko môjho bydliska, konkrétne v OD Slimák nájdem "a little piece of heaven". Stalo sa. Na treťom poschodí, sa nachádza tá najúžasnejšia predjňa s látkami, akú by som si vôbec na Slovensku vedela predstaviť. Majiteľkou je žienka pochádzajúca z Ukrajiny, ktorá mi v deň tohto kolosálneho objavu ochotne ukázala a vymenovala všetky materiály v predajni. Všetko je krásne úhľadne uložené, naaranžované, na bustách sú ušité veci z luxusných dostupných materiálov, ktoré vytvára sama majiteľka, a tak pri návšteve zažívate pravidelné prívaly fashion orgazmov.  Nájdete tam úžasný kašmír, kvalitnú vlnu, hodváby od zvučných talianskych značiek, akými sú Prada, Valentino alebo Dolce and Gabbana. Pokračuje to atraktívnym výberom pravého buklé od Chanel, nájdete tam látky od Blumarine, ale aj také, ktoré bolo možné vidieť na haute couture prehliadkach. Majiteľka vám všetko poukazuje, povyťahuje a aj zharmonizuje. Je vidieť, že v obchode má len 100 percentnú kvalitu, že je veľká pedantka, ktorá dva razy meria a raz strihá a vie si vybrať, čo bude v jej obchode. Čerešničkou na torte je výber podšívok, farebného vlizelínu (som ani nevedela, že existuje) chanel prámikov, jemných metrážch krajok, gombíkov a zipsov. Ako už napovedajú vlastné mená uverejnené vyššie v texte, za látky si právom priplatíte. 
TIP odo mňa: Do Danaty jedine s obrovským badžetom! 

Toto sú obchody s metrážnym textilom, ktoré poznám ja, ak máte nejaké tipy pre mňa, pokojne mi odporučte. Viem, že existuje aj predajňa Motýľ, avšak z tej som bola neuveriteľne sklamaná. zavítala som tam raz a aj naposledy. Toto sú overené predajne, ktoré vám odporúčam pre začiatkych tvorivých dobrodružstiev. 

Pekný deň majte... Veronika 

Komentáre

  1. síce nešijem ALE tento článok sa úžasne čítal, tá záplava látok, ktoré si vymenovala. sprav nejaké okienko do svojho sveta, to by mohla byť super séria článkov :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je supeeeeer nápad! ďakujem za tip, ešte by si mohla poradiť konkrétne niečo, čo by si sa rada dozvedela :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky